praktisk

  DanseBloggen

  Brudevals, bryllupsvals, tips og idéer

  Posted · Add Comment

  Brudevals kurs i Oslo

  Det er mange ting som skal være i boks til bryllupet. Mange stiller oss spørsmål om gjennomføringen av brudevals, hvor lang tid i forkant av bryllupet brudevalsen bør læres, hvor mange timer man trenger osv. Her kan du lese litt mer om ofte stilte spørsmål.

  – Hvor lang tid i forveien bør vi lære brudevalsen?
  Mange tenker at det å lære brudevals er «ferskvare» slik at desto tettere opptil bryllupet man lærer dansen desto bedre er det. Vi anbefaler å starte med brudevalsen ca 1-2 mnd før bryllupet. Når man først har lært dansen, så sitter den i kroppen og det er bedre å lære valsen i ro og mak i god tid før bryllupet enn å ta det rett før. Men det er selvfølgelig lurt å øve litt etter at man har fullført dansen på danseskolen.

  – Skal jeg velge engelsk vals, wienervals eller en annen stilart i bryllupet?
  De fleste velger engelsk vals eller wienervals som brudevals. Men det har blitt mer og mer vanlig at par kommer til oss med en sang de ønsker å bruke, og vi lager en liten koreografi basert på passende dansestil i forhold til musikken. Både engelsk vals og wienervals er vanlig å bruke i bryllup. Mange forbinder wienervals med at det går veldig fort og at man må bruke pompøs og ballaktig stil på musikken. Dette er ikke riktig. Vi kommer gjerne med tips og idéer til musikk man kan danse sakte wienervals til, og som har en mer «moderne» karakter. Men det er forskjell på det uttrykket på engelsk vals og wienervals. Generellt kan man si at wienervals blir litt gladere i stilen, mens engelsk vals blir roligere. Det er ingen forskjell i vanskelighetsgrad på disse to stilene, så lange man ikke velger wienervals i sitt orginale raske tempo.

  – Skreddersydd dans.
  Det er stor forskjell på å bare lære seg vals, og få skreddersydd en brudevals som passer brudeparet. Når man underviser en brudevals så tar man utgangspunkt i en av valsene og man lærer grunnleggende bevegelser. Vi skreddersyr alltid dansen med en fin intro, trinn, bevegelser og spennende elementer til musikken slik at brudevalsen passer paret, og at dere får «egen» dans som dere kan imponere med på den store dagen.

  – Hvor lenge skal man danse alene i brudevalsen? Her er det litt forskjellige skikker i ulike land, men i norge er det vanlig å danse ca halve sangen på egenhånd, og så kommer gjestene inn og danser resten av dansen sammen med brudeparet. Man skal også danse med foreldre og svigerforeldre, hvis dere ønsker å gjøre det på den tradisjonelle måten. På timer i brudevals går vi alltid gjennom praktisk informasjon om gjennomføringen av brudevalsen.

  – Privattimer eller felleskurs for å lære bryllupsvals?
  Vi har valgt å tilby kun privattimer til brudevals. Vår erfaring er at de aller fleste ønsker en brudevals som er tilpasset seg, både med tanke på musikk og selve dansen. På privattimer kan vi skreddersy en dans helt etter deres eget ønske og privatundervisning er den mest effektive måten å bli raskt flinke til å danse på. I tillegg kan dere velge tidspunkt for innlæring i forhold til når dere skal gifte dere, slik at dansen blir lært i passende tid før den stor dagen. De fleste velger 2-4 timer for å lære brudevalsen, men hvis man ønsker en mer omfattende koreografi så må man beregne noe mer tid. Gi oss informasjon om hva dere ønsker, så vil vi anbefale et passende antall timer i forhold til hva som er vanlig for det aktuelle opplegget.

  – Tips om hvordan danse med brudekjole og sko med høye heler.
  Mange damer er litt bekymret for om det vil la seg gjøre å danse med brudekjolen. På våre timer får dere tips om hvordan dere kan gjennomføre en flott dans, og hva dere evt må være oppmerksomme på slik at ikke kjolen eller sko blir en hindring for gjennomføringen av brudevalsen. Noen brudekjoler har en fasong som gjør at man har noen begrensninger i hvor mye man kan bevege seg. Informer danselæreren om dette og han/hun vil finne en best mulig løsning for dere. Mange brudekjoler har et underskjørt med en stiv kant for å lage vidde på brudekjolen. For mannen i paret kan dette føles litt rart i starten, så et nyttig tips er å trene litt med underskjørtet før den store dagen. Noen par velger også å ta med underskjørtet på timen slik at dere kan få tips til hvordan man beveger seg problemfritt med underskjørtet. Selvom kjolen er hemmelig og mannen ikke skal se denne før den store dagen, så får han ingen idé om hvordan kjolen ser ut ved å se underskjørtet.
  Noen damer er vant til å gå i høye heler, mens andre ikke er like vant til dette. Det er lurt å trene med skoene du skal bruke i bryllupet, men ta gjerne med noen andre sko med lignende fasong og høyde på helene, til å trene med på undervisningstimen. I starten kan mannen komme borti skoene og lage svarte merker på dem. Når dansen sitter, så vil føttene «passere fritt» og dere kan trene uten at det er fare for å møkke til damens sko. Erfaringsmessig er det lurt å trene med sko som ikke har åpen tupp. Skulle mannen være uheldig å sparke borti tåneglene, kan dette bli veldig vondt. Danselæreren vil også gi deg tips og idéer på hvordan du kan bevege deg på en naturlig måte med sko med høye heler.

  – Andre passende danser.
  Mange velger å lære seg litt mer dans i tillegg til brudevalsen slik at man kan bevege seg på dansegulvet til annen type musikk utover kvelden. De dansene man har mest behov for i en slik sammenheng er foxtrot og swing. Hvis dere kan disse to dansene, så kan man bevege seg til det meste av musikk.

  – Andre typer danser som bryllupsdans.
  Det er bare fantasien som setter grenser for hva man kan ha som bryllupsdans. Hva med dansen i «Dirty Dancing», en sensuell argentinsk tango eller en morsom swingkoreografi med typiske elementer fra 40 og 50 tallet. Vi har lang erfaring med å hjelpe brudepar med å finne et passende opplegg. Gi oss beskjed om hva du/dere ønsker, så skal vi komme med tips og idéer om hva som er mulig. Vi underviser så og si alle typer dans på danseskolen, så det aller meste er mulig å få til.

  – Lære gjestene å danse.
  Mange velger å ta med forlovere og/eller foreldre på time slik at også de lærer dans til bryllupet. Både foreldre, forlovere og de andre som er i bryllupet skal være med å danse vals sammen med brudeparet. I tillegg til å være nyttig lærdom for foreldre og forlovere, så er det en hyggelig ting å gjøre sammen som en del av bryllupsplanleggingen. Det har også blitt en populær aktivitet å leie oss til å komme og undervise gjestene litt dans mens brudeparet er til fotografering, slik at gjestene er klare for å innta dansegulvet senere på kvelden. Noen velger også og leie oss inn for å gjøre et lite danseshow som underholdning på kvelden.

  – Hvor lenge skal man danse bryllupsvals/dans alene på gulvet?
  Mange lurer på hvor lenge man skal danse brudevals alene på gulvet før gjestene kommer inn og danser sammen med dem. Det vanlige i følge norsk tradisjon, er at brudeparet danser ca halve sangen på egenhånd, før de andre kommer inn på gulvet. Etterpå skal man danse en vals eller annen dans med sigerforeldre og foreldre.

  – Lære brudevals/bryllupsdans fra dvd eller youtube?
  Det finnes mange videoer som gir instruksjoner i brudevals. Vår erfaring er at dette ikke er å anbefale. Når en danselærer underviser en brudevals, så lager man et pedagogisk opplegg for at du og din kjære skal lære og danse, ikke bare «tråkke» gjennom trinnene. Så én ting er å se trinnene, noe annet er å lære og danse dem. Dans er mye mer enn bare trinn. I tillegg vil en god instruktør også hjelpe deg med å tilpasse trinn og bevegelser til valgt musikk. Man legger seg veldig ofte til feil og «uvaner» ved å lære seg å danse til en instruksjonsvideo, så dere har mye mer nytte av å ta noen få timer med undervisning på en danseskole slik at man får den hjelpen man trenger med en gang og alt blir skreddersydd for dere.

  I tillegg til å lære seg å danse, er brudevals undervisningen en hyggelig del av pryllupslanleggingen.

  – Musikktips engelsk vals og wienervals.

  Her kan du høre noen eksempler på engelsk vals og wienervals slik at det er lettere å avgjøre hvilken stil dere ønsker. Flere passende musikktips vil dere få på timene, slik at dere kan finne «deres sang»

  Engelsk vals

  • Fascination – Nat King Cole
  • Around the world – Nat King Cole
  • Three times a lady – Commodores
  • Moon River – Henry Mancini
  • Serenade to spring – Secret Garden
  • One finger melody – Frank Sinatra

  Wienervals

  • I won’t give up – Jason Mraz
  • If I ain’t got you – Alicia Keys
  • Mr Bojangles – Robbie Williams
  • What the world nees now – Dionne Warwick
  • Take this waltz – Leonard Cohen
  • Butterfly waltz – Brian Crain
  • Neville’s Waltz – Film musikk Harry Potter

  Les mer og bestill timer i brudevals

  Comments are closed.