praktisk

DanseBloggen

Swingkurs Oslo – danse swingdans – swing stiler

Posted · Add Comment

swingdans-swingkurs-Oslo

Swingkurs Oslo, hva er swingdans?

Dansen swing er en dans som regnes som et «must» å kunne for bevege seg ute på dansegulvet med en partner. Tidligere swingformer som Lindy Hop, som er en av forløperene til det vi idag bare kaller swing, utviklet seg faktisk på nattklubbene på 1920 tallet i USA. Swingstilenes bevegelser og føringsteknikker har hatt stor betydning og påvirkning på andre pardansstiler som f.eks salsa Les mer om våre salsakurs i Oslo og ulike salsastiler her.
Siden swingen har et universelt føringsmønster og kan tilpasses til ulik type musikk, er dansen blitt veldig populær å lære for å kunne bevege seg når man er ute og danser. Uansett om den man danser sammen med har danset swingdanser tidligere eller ikke, så vil man gjennom å ha lært grunnleggende bevegelsemønstre og føringsteknikker kunne bevege seg naturlig med en partner. I utgangspunktet er swing laget for å danse til musikk fra 40, 50 og 60 tallet, men dansen kan fint brukes til mer moderne musikk også. Når man har vært igjennom et grunnleggende kurs i swing, så lærer man ikke bare trinn og kombinasjoner, men man lærer også å bevege seg på en naturlig måte til musikken.
På våre kurs i swing vil du lære spennende og nyttige variasjoner som passer godt å bruke når du er ute og danser, men vi er like opptatt av at du skal få en grunnleggende og god forståelse av hvordan man fører og beveger seg i forhold til en partner. For oss er dette er en viktig del av å lære bort swing eller å lære å danse generelt, slik at man ikke er avhengig av en partner som har danset de samme variasjonene for å kunne danse sammen. En gutt må være flink til å føre og vise rytmikken i dansen, men det er like viktig at damene vet hvordan de tar imot føring og rytme for å kunne gjøre seg «førbar». Dette er viktige elementer i «social dancing».

Hvilken swingstil skal jeg velge?

Det finnes mange ulike swingstiler som kommer fra USA; Jitterbug Swing, Lindy Hop, Boogie Woogie, Jive, West Coast Swing, East Coast swing med flere.

Amerikansk swing også kalt Jitterbug swing: Dette er den vanligste swingstilen som undervises i Norge og hvis man aldri har danset swing før bør man starte med denne. Det er en enkel og morsom swingstil som passer godt i sosiale sammenhenger. Stilen inneholder ingen, løft, hopp eller lignende elementer, men er en typisk «sosial dance» der man beveger seg rundt hverandre med ulike trinnkombinasjonene og elementer. Hvis man ønsker å lære swingdans, så anbefaler vi at man begynner med denne.

Les mer om våre swingkurs i Oslo og påmelding her

Lindy hop: Dette er den eldste swingstilen. Den oppstod på 1920-30 tallet i USA og ble danset til datidens jazzmusikk. Stilen inneholder elementer fra andre populære stiler på den tiden som f.eks Charleston. Lindy Hop er en veldig morsom dansestil, men den danses raskere enn mange andre swingstiler og inneholder mer «footwork», så hvis man ikke har erfaring fra swingdans tidligere kan denne dansen oppfattes som vanskeligere enn f.eks Jitterbug swing.

Boogie Woogie: Denne stilen blir ofte kalt Boogie Woogie i Europa, mens i USA som oftest kalt East Coast Swing. Dette er en swingdans som har et høyt tempo og kjennetegnes ofte med raskt fotarbeide, masse energi og ofte blir det improvisert og man gjør «free styling». Stilen kjennetegnes også ved akrobatiske elementer.

West Coast Swing: Denne swingstilen er litt spesiell fordi man ofte forbinder swing med 20-60 talls musikk. West Coast Swing ble utviklet på 1960 tallet som en videreutvikling av Lindy Hop og uttrykket på dansen utvilket seg til å bli en mye mykere swingstil. I dag danses ofte stilen til moderne musikk som R&B, soul, pop og balader, så denne stilarten har beveget seg langt bort fra de andre swingstilenes typiske uttrykk.

Jive: Er en swingstil som har blitt utviklet i Europa etter at de amerikanske swingstilene kom hit. Den har et raskt tempo og er kanskje mest kjent som en av de fem Latin Amerikanske dansene i ballroom konkurranser. I tv programmet «Skal vi danse» kan man se denne dansen som en av dansene det konkurreres i.

(«Folkeswing»/»bygdeswing» må ikke forveksles med swingdans siden dette ikke er bygd opp rundt de samme prinsippene).

På våre swingdans kurs danser de som kommer som par sammen, mens single bytter seg imellom. Mange danseskoler bytter partnere på kurset, også for dem som kommer sammen. Med våre undervisningsteknikker er ikke dette nødvendig for å lære å danse med andre. De som kommer sammen på kurs, har gjerne meldt seg på et dansekurs for å gjøre noe hyggelig og sosialt sammen i hverdagen. Og mange føler en trygget ved å slippe å bytte hele tiden, men kunne konsentrere seg om å lære å danse med partneren sin. Når man lærer swingdans på en grundig og pedagogisk måte, så vil man likevel uten problemer kunne danse med hvem som helst senere. Vi tar også inn likt antall single på kurs slik at man ikke blir stående alene. Man vil ikke ha samme utbytte av et kurs dersom man står uten partner deler av timen.
Vi underviser swingdans som 13 ukerskurs på vinteren/våren (oppstart i uke 4) og høsten (oppstart i september), 6 ukerskurs på sommeren (oppstart i mai) og vi har fire weekendkurs/helgekurs i året. Så det er mange muligheter for å lære swing hos oss. På våre 13 ukerskurs har vi også ulike nivåer, grunnkurs, litt øvet og øvet. På et grunnkurs i swing trenger man ikke å ha noen danseerfaring fra tidligere, vi starter helt grunnleggende og i løpet av kurset vil du/dere merke en veldig god progresjon. På våre litt øvet og øvet nivåer bør man ha gått henholdsvis grunnkurs og et litt øvet kurs eller tilsvarende tidligere.

Les mer om swingdansens historie her

Musikktips swingmusikk

  • Whole Lotta Shakin’ – Bille Haley
  • Great Balls Of Fire – Jerry Lee Lewis
  • Twistin’ The Night Away – Sam Cooke
  • Good Golly Miss Molly – Little Richard
  • Tutti Frutti – Little Richard
  • I’m Ready – Fats Domino
  • Stuck on you – Elvis Presley
  • You Never Can Tell – Chuck Berry

Comments are closed.